Sådan vælger du elcykel

Sådan vælger du elcykel

Elcykler kan drives af enten en frontmotor eller en centermotor. Elcykler med frontmotor er ofte billigere end dem med centermotor, men kan besparelsen betale sig?

Hvad er forskellen på front- og centermotor på en elcykel?

 

Elcykler drives af en elmotor, der får strøm fra et batteri. Der findes flere typer elcykler, og forskellene mellem typerne er mange. Motorens placering på elcyklen, er der forskel på.

Elcyklen gør cykling lettere

Elcykler er med enten front- eller centermotor. Elcykler med frontmotor er ofte billigere end dem med centermotor. Men foruden besparelsen er der en række vigtige forskelle på de 2 typer elcykler.

Trækkraft, komfort og pris spiller alt sammen ind på dit valg af elcykel.

 

Frontmotor på elcyklen: Det betyder det for dig

 

Elcykler med frontmotor har motoren placeret forrest. Motoren er en del af forhjulet, hvor den er bygget ind i selve navet. Fornavet er derfor markant større end på en almindelig cykel, og forhjulet er også tungere.

Forhjulets ekstra vægt er ikke et problem ved normal kørsel, men du skal være opmærksom i sving, hvor styring af cyklen er anderledes tungere end på en normal cykel. Cyklen er ikke svær at håndtere, men du kan mærke den ekstra vægt på forhjulet.

 

 Elcykler med front- eller centermotor

Frontmotoren trækker kun, når du træder i pedalerne. Motoren giver fremdrift alt efter det hastighedsniveau, du har indstillet cyklen til. Og det uanset, om du træder let eller hårdt i pedalerne.

Fordelene ved en frontmotor på din elcykel er, at motoren nemmere giver dig en høj hastighed i forhold til motoren på en centermotor, hvor du skal bruge flere kræfter for at køre hurtigt.

Ulemperne ved en elcykel med frontmotor kan være manglende friløb. Her kan du opleve at motoren bremser dig i stedet for at lade dig trille. Elcykler med frontmotor kan også være tunge at træde uden hjælp fra motoren.

 

Centermotor på elcyklen: Det betyder det for dig

 

Elcykler med centermotor har motoren placeret midt på stellet nede ved pedalerne. Cyklens stel er bygget til det. Udseendet på elcykler med centermotor vil du derfor ikke opleve væsentligt anderledes end elcykler med frontmotor.


Elcykler med centermotor er ofte dyrere end modeller med frontmotor. Dog kan du finde modeller med centermotor til samme pris som en med frontmotor.


Centermotoren tilpasser motorkraften efter, hvor hårdt du selv træder i pedalerne. Vil du have meget hjælp af elmotoren, skal du også selv yde. Fordelene ved en centermotor er, at elcyklen føles mere som en almindelig cykel. Trådet føles mere normalt, og i det hele taget er du tættere på en traditionel cykeloplevelse med en centermotor.


Centermotoren kræver dog flere kræfter, hvis du elsker høj fart. Det er en fordel, fordi du får mere motion. Men det er også en ulempe, hvis du i forvejen har svært ved at træde i pedalerne.


Hvad skal du vælge: Front- eller centermotor?

 

Valg af motor til din elcykel afhænger af, hvor meget trækkraft du ønsker eller har brug for.

 

Frontmotordrevne cykler hjælper dig generelt mere end elcykler med centermotor. Det vil sige, du skal bruge mindre kræfter på at cykle. Elcykler med frontmotorer er lidt mere drilske. Især hvis underlaget er glat.


Cyklerne med centermotor føles mere som rigtig cykling. De understøtter trådet, hvilket betyder, at du selv skal lægge flere kræfter i cyklingen. Til gengæld har du også bedre kontrol over hastigheden. Prøv derfor begge typer inden køb.

 

Artiklen er oprindeligt udgivet af Forbrugerrådet Tænk.